Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта и ванилията. Добавя се маргарин, оставен предварително на стайна температура, и отново се разбива с миксера. Прибавяме киселото мляко с разбита в него сода за хляб, олиото и с брашното се замесва тесто като меката част на ухото.
За да се работи по-лесно се разделя на три или 4 топчета. Всяко се разточва върху поръсена с брашно повърхност и с къдрава резачка се нарязва на триъгълници.
Ябълките се обелват и се рендосват. Отцежда се сокът и се изпива, а настърганата част се смесва в купа с канела, смлени по-едро ядки и пудра захар.
В широката част на всеки триъгълник се поставя част от плънка и навиваме на рулце, без да се събират краищата. Нареждат се в тава върху хартия за печене.
От останалото тесто се късат топчета като за тенис, поставя се парче от локума. Телена бъркалка се топи в какаото и се притиска отгоре всяко топче да се получи отпечатък.
Печем локумките в загрята фурна 180°C около 15 минути не повече, за да останат бели.
Всяка печка пече различно - вие си преценете. Извадете и още горещи леко се поръсват с пудра захар.
Чудесни сладки за почерпка и за всеки повод!
Турските сладки с ябълка и локум са готови.