Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Моята сполучлива баклава

Моята сполучлива баклава

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Моята сполучлива баклава
Снимка: Н.Акифова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Мерак, майсторлък и една изпитана рецепта - това е тайната на вкусната баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 п.к. тънки
  • орехи - 2 в.ч. смлени
  • масло - 250 г
  • За сиропа
  • захар - 3 в.ч.
  • вода - 4 в.ч.
  • лимонена киселина - 1/3 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, избираме подходяща тава за печене, да е широка, че да стане баклавата тънка и хрупкава.

После разтопяваме маслото и с помощта на една четка намазваме тавата хубаво с масло. Отваряме пакета с корите и започваме да редим един ред кора, намазваме с масло, после втори ред кора, пак намазваме с масло и поръсваме обилно с орехи.

Процесът завършваме така - масло на всеки ред и орехи през ред и най-отгоре изсипваме останалото от маслото и режем на каквито искате форми, аз предпочетох тази, защото е класическа форма за баклава.

Пече се на 160 градуса, докато се зачерви отгоре, изваждаме да изстине, след като е готово, и минаваме на правенето на сиропа.

В една малка тенджера слагаме водата и захарта и оставяме да се разтопи и да заври за около 10 минути, след което добавяме лимонена киселина, може и 1 с.л лимонов сок.

След около 15 минути сиропът се сгъстява и е готов, ама вие си преценете времето според печката ви колко ще варите сиропа.

Изчаквате 5 минути да изстине сиропът и сипвате върху студената баклава.

Прибирате сполучливата баклава в хладилник за два часа и е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: