Начин на приготвяне
Когато за пръв път опитах комбинацията от боб яхния със кюфтета, останах толкова очарована как тези два традиционни български вкуса си отиват, допълват и преливат един в друг. Когато пък са пълнени кюфтенца, е още по-вкусно.
За да си сготвите това вкусно ястие, започнете от предния ден.
Накиснете боба във вода, а отделно си омесете и каймата за кюфтетата. За нея напоете филията хляб с вода, отцедете я и сложете към каймата заедно с яйцето, половината глава лук - ситно накълцана, кимион, черен пипер, магданоз, щипка захар, сол, алкохол, един или половин морков, ако е много голям - фино настърган, и чубрицата (не прекалявайте с нея, за да не се натрапва ароматът). Аз лично обичам повечко кимион, слагам и лют пипер на люспи, но това е по избор.
Омесете хубаво каймата, покрийте съда и оставете за една нощ в хладилник. Толкова, колкото му е нужно да престои и бобът.
На другия ден изхвърлете водата му, налейте нова и сложете да се вари за около 15 минути. Отново сменете водата и така оставете да се полусготви за около 1 час и 20 минути на полуотворен капак. Доливайте топла вода, ако е нужно, за да е винаги добре покрит с течност.
Подгответе си зеленчуците, като ги почистите. Лука и чушките накълцайте, моркова настържете фино, а целината, както желаете - смляна или нарязана.
Сложете ги да се сварят при фасула без лука. С него ще направим запръжка.
Загрейте 5-6 с.л. олио и сложете скълцаният лук. Когато омекне и добие лек загар, прибавете доматеното пюре с червения пипер. Гответе минутка и сипете към фасула.
За да сгъстите боб чорбата, разтворете брашното в студена вода и налейте на тънка струйка разбърквайки към ястието на котлона. Добавете джоджена и варете още 15 минути.
Опитайте дали зрънцата са добре сварени и чак тогава сложете солта и по желание лют пипер.
От добре овкусената кайма направете кюфтенца, като в средата на всяко слагате по парченце кашкавал. Затваряйте ги добре, за да не излиза при готвенето.
Изпържете в загрятото олио и изваждайте кюфтетата върху кухненска абсорбираща хартия.
Може да сипете готовия фасул в глинен съд, да му добавите кюфтетата и да запечете за кратко във фурна, за да се сгъсти още.
Другият вариант е да поднесете пълнените кюфтета с боб така, поставяйки по 2-3 кюфтета във всяка порция и оставяйки за няколко минути преди да сервирате, за да отпуснат аромата си кюфтетата в боб яхнията.
Добър апетит!