Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Пълнени кюфтета с боб

Пълнени кюфтета с боб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени кюфтета с боб5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
145 мин.
Общо
175 мин.
Порции
8
"Боб с кюфтенца си е истинска класика, но сега го опитайте с пълнени кюфтенца - няма такава вкусотия"

Необходими Продукти

  • бял боб - 450 - 500 г
  • лук - 1 голяма глава
  • чушки - 2 бр. червена и зелена
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 стрък и 1/2
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 2 - 3 с.л. или на вкус
  • чубрица - 2 - 3 щипки ронена
  • брашно - около 2 с.л.
  • кайма - 700 г
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 1 филия или 3 с.л. галета
  • черен пипер - 2 - 3 щипки или на вкус
  • кимион - 1 с.л. или на вкус
  • магданоз - 3 - 4 с.л. накълцан
  • кашкавал - около 150 г
  • алкохол - 1 капачка - уиски, водка
  • захар - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • олио - 5 - 6 с.л. + за пържене на кюфтетата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато за пръв път опитах комбинацията от боб яхния със кюфтета, останах толкова очарована как тези два традиционни български вкуса си отиват, допълват и преливат един в друг. Когато пък са пълнени кюфтенца, е още по-вкусно.

За да си сготвите това вкусно ястие, започнете от предния ден.

Накиснете боба във вода, а отделно си омесете и каймата за кюфтетата. За нея напоете филията хляб с вода, отцедете я и сложете към каймата заедно с яйцето, половината глава лук - ситно накълцана, кимион, черен пипер, магданоз, щипка захар, сол, алкохол, един или половин морков, ако е много голям - фино настърган, и чубрицата (не прекалявайте с нея, за да не се натрапва ароматът). Аз лично обичам повечко кимион, слагам и лют пипер на люспи, но това е по избор.

Омесете хубаво каймата, покрийте съда и оставете за една нощ в хладилник. Толкова, колкото му е нужно да престои и бобът.

На другия ден изхвърлете водата му, налейте нова и сложете да се вари за около 15 минути. Отново сменете водата и така оставете да се полусготви за около 1 час и 20 минути на полуотворен капак. Доливайте топла вода, ако е нужно, за да е винаги добре покрит с течност.

Подгответе си зеленчуците, като ги почистите. Лука и чушките накълцайте, моркова настържете фино, а целината, както желаете - смляна или нарязана.

Сложете ги да се сварят при фасула без лука. С него ще направим запръжка.

Загрейте 5-6 с.л. олио и сложете скълцаният лук. Когато омекне и добие лек загар, прибавете доматеното пюре с червения пипер. Гответе минутка и сипете към фасула.

За да сгъстите боб чорбата, разтворете брашното в студена вода и налейте на тънка струйка разбърквайки към ястието на котлона. Добавете джоджена и варете още 15 минути.

Опитайте дали зрънцата са добре сварени и чак тогава сложете солта и по желание лют пипер.

От добре овкусената кайма направете кюфтенца, като в средата на всяко слагате по парченце кашкавал. Затваряйте ги добре, за да не излиза при готвенето.

Изпържете в загрятото олио и изваждайте кюфтетата върху кухненска абсорбираща хартия.

Може да сипете готовия фасул в глинен съд, да му добавите кюфтетата и да запечете за кратко във фурна, за да се сгъсти още.

Другият вариант е да поднесете пълнените кюфтета с боб така, поставяйки по 2-3 кюфтета във всяка порция и оставяйки за няколко минути преди да сервирате, за да отпуснат аромата си кюфтетата в боб яхнията.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: