Начин на приготвяне
Пригответе плънката, като нарежете лука на дребно, а орехите смелите или накълцате на ситни трохи, но не и прекалено фини. Ако ги мелите, внимавайте да не станат на каша, най-добре е с нож, но изисква повече време.
Запържете лука в 5 с.л. олио и щипка сол, докато поомекне. Сложете каймата овкусена с кимион, черен и лют пипер и сол. Бъркайте, докато стане на трохи, и добавете доматеното пюре и 1 с.л. водичка и оставете да се готви още 3-4 минути на умерен огън. Накрая сипете орехите и бъркайте още минута-две. Оставете плънката да се охлажда.
Обвивката за турските кюфтета пригответе като залеете булгура със двете чаши гореща вода, похлупете с капак и оставете да поеме водичката и да омекне. Ако вашият булгур е едър, трябва да го смелите.
В купа смесете каймата с лука - настърган, и подправките плюс солта. Чукнете яйцето и сипете гриса, доматеното пюре, брашното и омекналия булгур. Разбъркайте хубаво до хомогенна смес. Тя не трябва да е много гъста, нито прекалено рядка, за да бъде лесно впоследствие оформянето на кюфтетата.
Взимайте от сместа за обвивката, колкото се побира в шепата ви, сплесквайте и поставяйте по лъжица от плънката, след което загръщайте краищата и ги прищипвайте придавайки първо овална форма, а след това издърпвайки леко крайчетата, за да се получи форма на лимон.
Работете с мокри ръце, за да не ви лепне, най-удобно е да поставите в близост съд с вода, в който да ги топвате след всяко следващо кюфте. Ще ви се получат около 20 броя.
Изпържете в обилно количество олио загрято на умерен огън до златист загар.
Изваждайте с решетъчна лъжица и поставяйте върху хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.
Поднесете вкусните кюфтета с резени домат, доматена салата или салца.
Добър апетит!
*Рецептата е адаптирана от Delicious with Valya and Irina
Оригиналното име на турските пълнени кюфтета е Ичли кюфте.