Начин на приготвяне
Двете пакетчета желатин се разтварят според указанията на опаковката във вода и се оставят да набъбнат.
Сокът от ананаса на шайби се изцежда и се слага в тенджерка и 3-4 с.л. от захарта да заври, докато последната се разтвори. Едната купичка с вече набъбналия желатин се слага на водна баня до втечняване и внимателно се добавя към топлия сок от ананас и захар.
На дъното на стъклени огнеупорни купички се слага по една шайба ананас и се полива с ананасовия сироп със желатин, докато парчетата се покрият. Купичките се поставят в хладилник, за да стегнат.
През това време в друга тенджерка се кипва кокосовото мляко с останалата захар, добавя се компота от натрошен ананас (сироп и плод) и ако е останало нещо от сиропа с желатина. Разбърква се и се изключва.
Втората купичка с желатин също се втечнява на водна баня и се добавя към сместа. Разбърква се хубаво и се налива в купичките върху вече започналите да се желират ананасови шайби.
Купичките се слагат в хладилник за минимум 4-5 часа, докато панакотата се втвърди.
Панакотата може да се сервира директно с купичките или да се обърне. За целта първо се прокарва острието на много тънък нож между панакотата и стените на съда, след това купичката се поставя в тавичка с гореща вода за 2-4 минути, захлупва се с чинийка и бързо се обръща.