Начин на приготвяне
В голяма тенджера налейте вода, добавете 1 с.л. сол и 1 с.л. оцет. Кипнете. Пуснете зелевите листа и бланширайте за 3-4 мин. Извадете ги и оставете върху кухненска салфетка за да се отцедят.
Нарежете една глава лук на ситно. Загрейте зехтин и запържете лука за кратко.
Добавете нарязания на малки парченца черен дроб и пържете, докато дробът се сготви. Отстранете тигана от котлона.
Овкусете изпържения дроб със сол и щипка черен пипер. В друг тиган запечете ориза, докато покафенее леко, без мазнина.
Налейте от топлия бульон и гответе до готовност на ориза. Към края добавете пържения дроб. Свалете плънката от котлона и охладете.
Разстелете зелевите листа на дъска. Върху всяка сложете по 3-4 с.л. от ориза и съберете краищата на листата на бохчичка. Завържете с кухненски конец.
За соса в тиган налейте чашка зехтин, запържете 1 с.л. брашно, докато покафенее леко, налейте чашка бульон или от водата, в която сте бланширали зелевите листа.
Бъркайте, докато сосът се сгъсти и стане с консистенция на рядка боза. Разбийте един жълтък с 2 с.л. кисело мляко. Излейте в соса, оставете на котлона да клокне и свалете.
В чинии налейте по черпак от соса и отгоре сложете от сармичките!
Да ви е сладко с тези сармички бохчички с черен дроб и ориз!