Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пълнена кисела зелка с три вида меса и нахут

Пълнена кисела зелка с три вида меса и нахут

Пълнена кисела зелка с три вида меса и нахут
Снимка: Симеон Христов Кънев
1 / 4
20/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
10
"Дайте ни само подходящ повод и ние ще ви нагласим с тази разкошно пълнена зелка с три вида месо, че и с телешки дроб! Истински празник на сетивата"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 средно голяма зелка
  • заешко месо - 400 г
  • свинско месо - 300 - 400 г
  • овче месо - 300 г
  • телешки дроб - 200 г телешки дроб
  • нахут - 500 г
  • лук - 1 голяма глава
  • сметана - 400г
  • мас - 1 с.л.
  • олио
  • естрагон
  • сол
  • къри
  • черен пипер
  • мащерка
  • червен пипер
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нахутът се изчиства, накисва се за 12 часа минимум и се сварява в подсолена вода, в тенджера под налягане за около 40 минути. Отцежда се и се оставя настрана

Заешкото и свинското се нарязват на малки късчета и се слагат да врят в посолена вода, до готовност. Овчето месо и телешкия дроб се нарязват на ситно, слагат се в посолена вода с естрагон и капка оцет, в тенджера под налягане и се варят 20-30 минути. Запазва се прецеден само бульона от заешкото и свинското.

Зелката се поставя в гевгир, първо за да се отцеди и второ, за да е по-удобна в последствие за издълбаване. Внимателно, се подхожда откъм кочана и съществуващия прорез и бавно се отваря пространството към вътрешността. Издълбаното количество зеле, се нарязва на ситно.

В загрято олио но дъното на тенджера , се слага да се задуши лука за кратко, а после и накълцаното зеле. Поръсва се с къри, слага се лъжицата мас и се оставя да се задушава. В последствие се добавя по малко от бульона, в процеса на задушаване, докато омекне напълно.

Към вече готовото зеле, се добавят всички меса, нахута и подправките и се разбърква за 10-тина минутки. Добавя се сметаната, разбърква се и се оставя на котлона за около 5 минутки.

Приготвената зелка се пренася в дълбока йенска тенджера, пълни се със сместа и се завързва със здрав конец. Останалото количество смес, се разпределя около нея, долива се малко бульон, похлупва се и се слага във фурната на 200 градуса, за час, час и половина.

Ястието е прекрасно за повод и специални гости - да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: