Начин на приготвяне
Нахутът се изчиства, накисва се за 12 часа минимум и се сварява в подсолена вода, в тенджера под налягане за около 40 минути. Отцежда се и се оставя настрана
Заешкото и свинското се нарязват на малки късчета и се слагат да врят в посолена вода, до готовност. Овчето месо и телешкия дроб се нарязват на ситно, слагат се в посолена вода с естрагон и капка оцет, в тенджера под налягане и се варят 20-30 минути. Запазва се прецеден само бульона от заешкото и свинското.
Зелката се поставя в гевгир, първо за да се отцеди и второ, за да е по-удобна в последствие за издълбаване. Внимателно, се подхожда откъм кочана и съществуващия прорез и бавно се отваря пространството към вътрешността. Издълбаното количество зеле, се нарязва на ситно.
В загрято олио но дъното на тенджера , се слага да се задуши лука за кратко, а после и накълцаното зеле. Поръсва се с къри, слага се лъжицата мас и се оставя да се задушава. В последствие се добавя по малко от бульона, в процеса на задушаване, докато омекне напълно.
Към вече готовото зеле, се добавят всички меса, нахута и подправките и се разбърква за 10-тина минутки. Добавя се сметаната, разбърква се и се оставя на котлона за около 5 минутки.
Приготвената зелка се пренася в дълбока йенска тенджера, пълни се със сместа и се завързва със здрав конец. Останалото количество смес, се разпределя около нея, долива се малко бульон, похлупва се и се слага във фурната на 200 градуса, за час, час и половина.
Ястието е прекрасно за повод и специални гости - да ви е сладко!