Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Пълнена кисела зелка

Пълнена кисела зелка

Пълнена кисела зелка1 / 2
15/01/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Какви ти сарми, ние сме професионалисти - ще напълним цялата зелка Хем вкусно, хем много ефектно"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • кайма - 500 г
  • ориз - 100 г
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • олио - 3 с.л.
  • чубрица - 5 г
  • кимион - 5 г
  • черен пипер - 5 г
  • червен пипер - 15 г
  • сол - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука, праза и морковите на ситни парченца и ги запържете в една супена лъжица олио, след което добавете ориза и запържете за още 3 минути, като разбърквате постоянно.

Наливайте 200 г вода постепенно, после добавете и каймата и бъркайте, докато се смеси добре с останалите продукти и стане на трохи.

Овкусете със сол, чубрица, кимион и черен пипер и гответе, докато оризът е полуготов и поел водата. Тогава добавете 10 грама червен пипер и разбъркайте добре. Махнете от огъня.

Поставете зелката с кочана надолу и я разлистете внимателно до сърцевината. С една лъжица внимателно започнете да пълните от най-долния пласт и внимателно загъвайте обратно, докато цялата зелка се напълни.

Сложете я в гърне с достатъчно широко гърло, полейте с една чаша вода, 2 супени лъжици олио, поръсете с 5 грама червен пипер и поставете похлупака.

Печете във фурна на 200 градуса за поне час. Когато е готово, изцедете течността и обърнете върху чиния с кочана нагоре. Украсете по избор и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Жоро
Жоро
Разкош
16.01.2015 11:55
5