Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с орехов крокан и локум

Кекс с орехов крокан и локум

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Кекс с орехов крокан и локум
Снимка: Росица Петрова
2 / 10
30/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Много сполучлив кекс, за който дълго говорят всички, които са го опитали"

Необходими Продукти

  • за крокана
  • орехи - 70 г
  • захар - 70 г
  • за кексовата смес
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 1/3 ч.ч.
  • олио - 1/3 ч ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • локум - 1 кутия
  • сушени плодове - 50 г (стафиди, боровинки)
  • за намазване на формата
  • масло - 1 с.л.
  • филиран бадем - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започнете с направата на крокана. В сух тиган запечете ореховите ядки за 2-3 минути, като разбърквате постоянно. След това прибавете към тях захарта и бъркайте, докато се карамелизират ядките. Внимавайте карамелът да не прегори, защото ще горчи. Изсипете върху хартия за печене и разстелете. Оставете крокана да се охлади, след това го начупете.

Ако са станали прекалено големи парчета, може да блендирате за кратко.

Нарежете локума на дребни парченца. Оваляйте ги в пудра захар, за да не залепнат едно за друго. Може да ползвате захарта от кутийката.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите на пухкав крем, докато захарта се стопи.

Прибавете на тънка струя олиото и отново разбъркайте. Смесете содата с киселото мляко. Прибавете и тях.

Пресейте брашното и го добавете на порции към сместа. Разбъркайте до хомогенност. Прибавете към сместа половината от крокана, 1/2 от локума и сушените плодове.

Намажете форма за кекс с меко масло и поръсете филирания бадем, така че да прилепне за маслото. След това изсипете кексовата смес. Отгоре поръсете с останалите крокан и локум. Леко притиснете навътре всяко парченце локум.

Сложете кекса в леко загряна фурна и печете 30-35 минути на 170 градуса до суха клечка. След изпичане оставете кекса във формата за 10 минути и след това го обърнете върху подходяща чиния или поднос.

Разрежете напълно охладен кекса с орехов крокан и локум.

Много ароматен кекс с богата плънка и вкусна, хрупкава коричка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: