Начин на приготвяне
В малка тенджерка или подходящ съд слагате двата шоколада,
предварително начупени на малки блокчета, заедно с маслото, млякото и двете ванилии.
Яйцата разделяте на белтъци и жълтъци.
Оставяте сместа от мляко, масло и шоколад на слаб огън или на водна баня да се разтопи до получаване на хомогенна смес.
Когато получите хомогенната смес, варите около 10-15 минути. След това прибавяте само жълтъците от яйцата, предварително разбъркани. Варите около 2 минути вече с постоянно бъркане.
Сместа е готова. Оставете я да се охлади малко на стайна температура.
Добре е преди да се смеси с белтъците, да се пасира, за да се избегне задържането на малки бучици от сварените жълтъци.
Белтъците разбивате на сняг и се смесвате с вече изстиналата и пасирана шоколадова смес. Но смесвате на малки части с постоянно бъркане. Получава се леко шупване.
Изсипвате шоколадовия мус в подходящи чашки, поръсвате с наситнени орехи и украсявате с черешка по желание.
Оставете в хладилник за един час, за да се стегне маслото.
Получавате нежен и изтънчен десерт.
Няма значение какви шоколади ще избере за вашия шоколадов мус. С почти всички се получава добър резултат.
Ако решите да използвате бял шоколад, е добре да добавите една лъжица какао за да получите кафяв шоколадов цвят.