Бял шоколадов мус с маскарпоне и шампанско

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
03/10/2019
"А има и десерти, които не са за всеки ден, те са за специалните моменти и специалните хора "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо416
  • Преглеждания за месеца415
  • Преглеждания за седмицата71
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • маскарпоне - 250 г
  • захар - 50 г
  • шампанско - 40 мл (или друг вид висококачествено сухо бяло вино)
  • бял шоколад - 150 г
  • сметана - 200 мл + 60 мл (35 %)
  • желатин - 5 г
  • вода - 30 мл студена
  • декорация - листа мента, стружки от бял шоколад, дребни свежи плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се маскарпонето, захарта и шампанското до гладък крем. Накисва се желатинът в студена вода за 5-10 минути докато набъбне.

На водна баня се разтопява белият шоколад.

На умерен котлон се сгорещяват 60 мл сметана. Сваля се от огъня и се добавя накиснатият желатин. Разбърква се до стопяването му.

Добавя се сметаната с желатина към шоколада. Разбърква се до гладка смес. Оставя се да се охлади на стайна температура, но не трябва да стяга.

Добавя се на части овкусеното маскарпоне към шоколадовата смес. Разбърква се до гладък и лъскав крем.

Разбиват се останалите 200 мл сметана до меки върхове и постепенно се добавя към шоколадовия крем, като се разбърква със силиконова шпатула или дървена такава.

Разсипва се мусът в подходящи чаши. Оставя се в хладилник за повече от 2 часа, за да стегне.

За да се приготвят стружките от шоколад, той се затопля и с белачката за зеленчуци се оформят стружки.

Поднася се мусът, поръсен със стружки и дребни плодове. Добавя се свежо листо мента за малко разкош.

Източник: angellovescooking.blogspot.com

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар