Сос за паста с гъби Рижика

04/10/2019
"Когато приготвите ароматен сос с гъби Рижика, няма значение на коя паста ще се спрете - тя задължително ще е великолепна "
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо483
  • Преглеждания за месеца482
  • Преглеждания за седмицата70
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • гъби рижика - 220 - 250 г
  • готварска сметана - 500 г
  • лук - 1/2 глава средна/голяма
  • грана падано - 80 - 100 г
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • босилек - свежи стръкчета за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се накълцва на ситно и се запържва в зехтина на умерен огън до много светло карамелен загар.

Добавят се почистените и нарязани гъби рижика, щипка сол и черният пипер. Запържва се всичко за 3-4 минути, а след това се сипва сметаната и половината сирене Грана Падано.

Използва се именно този вид зряло италианско сирене, защото е по-нежно и не толкова силно на вкус като пармезана, макар че си приличат донякъде.

Така няма да се засенчи уникалният вкус на тези чудесни гъби.

Сосът се готви на слаб огън още няколко минутки до сгъстяване и пълна готовност на гъбите. Разбърква се, за да не загаря по дъното сметаната.

Така приготвеният вкусен гъбен сос се поднася с паста и се гарнира с останалото Грана Падано и свежи босилекови стръкчета.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар