Начин на приготвяне
Сухият хляб се смила на малки трохи. За целта се използва блендер или кухненски робот с подходяща функция.
Яйцата се разбиват леко със захарта, ваниловата захар и млякото. Сипват се при хлебните трохички, разбърква се и сместа се оставя да престои 30 минути на стайна температура.
Дъното на тиган с незалепващо покритие се намазнява хубаво с 1/2 лъжица масло. Загрява се на умерен огън- от 9 степени на 5-та, 6-та.
Преди маслото да е започнало да загаря се слагат две пълни супени лъжици от сместа и се разстилат във форма на палачинка, не по- голяма от 8 см. диаметър.
Всяка палачинка се пече 2 минутки от едната страна, след което се обръща за 1 минута от другата, като от опечената страна също се маже с масълце.
Готовите палачинки се изваждат в чиния и покриват с чиста кърпа, за да се запазят топли и меки.
Поднасят се с любимо сладко или течен шоколад, а може и за контраст със нещо солено като сиренце.
Един прекрасен начин да оползотворим останалия ни сух хляб и да имаме топла и вкусна закуска на трапезата.
Добър апетит!