Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете леко затоплената вода и маята със захарта. Солта поръсете отстрани около кладенчето.
С лъжица или шпатула разбъркайте и добавете и свинската мас - не е нужно да е разтопена, а добре размекната на стайна температура.
Доливайте по малко вода и бъркайте до получаване на меко, хомогенно, леко лепкаво тесто, което впоследствие от интензивното разбъркване ще стане еластично. Нужно ни е тестото да е добре хидратирано, за да станат нашите пърженки меки и пухкави.
Покрийте купата с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение.
Загрейте обилно количество олио на умерен огън към силен, но не прекалено. С добре намазнени ръце откъсвайте от бухналото тесто парченца колкото кайсия. Оформяйте топче, което после сплесквайте и с палеца правете дупчица в средата във форма на поничка и пускайте в нагорещеното олио.
Пържете до златисто и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.
Поднесете вкусните и лесни понички със сладко, пудра захар или сирене за една страхотна закуска.
Добър апетит!