Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бухти»Лесни и икономични понички за закуска

Лесни и икономични понички за закуска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лесни и икономични понички за закуска5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Човек никога не може да има твърде много рецепти за понички или да изяде твърде много понички"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • мая - 20 г жива
  • вода - около 220 мл
  • мас - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете леко затоплената вода и маята със захарта. Солта поръсете отстрани около кладенчето.

С лъжица или шпатула разбъркайте и добавете и свинската мас - не е нужно да е разтопена, а добре размекната на стайна температура.

Доливайте по малко вода и бъркайте до получаване на меко, хомогенно, леко лепкаво тесто, което впоследствие от интензивното разбъркване ще стане еластично. Нужно ни е тестото да е добре хидратирано, за да станат нашите пърженки меки и пухкави.

Покрийте купата с кърпа и оставете за 1 час в топло помещение.

Загрейте обилно количество олио на умерен огън към силен, но не прекалено. С добре намазнени ръце откъсвайте от бухналото тесто парченца колкото кайсия. Оформяйте топче, което после сплесквайте и с палеца правете дупчица в средата във форма на поничка и пускайте в нагорещеното олио.

Пържете до златисто и изваждайте върху кухненска абсорбираща мазнината хартия.

Поднесете вкусните и лесни понички със сладко, пудра захар или сирене за една страхотна закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: