Патешка супа с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешка супа с ориз7 / 7
05/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Патешка супа с ориз се поднася гореща, за да стопли не само небцето, а и сърцето"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 3 бр. пресни или конфи
  • ориз - 100 - 120 г
  • бяло вино - 80 мл
  • зехтин - 60 мл
  • праз - 1 стрък, бялата част - 80 г
  • моркови - 2 бр. - около 100 - 110 г
  • целина - 1/2 стрък
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
  • За бульон
  • чушки - 1 бр. не много голяма (червена)
  • лук - 1/2 глава
  • целина - 1 стрък с листата
  • моркови - 2 бр. средни
  • патешка мас - 1 - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте почистените и разполовени зеленчуци за бульона с 1.5 л. вода. Ако ползвате пресни патешки бутчета сложете у тях, за да се сварят.

Ако пък ще приготвяте супата с бутчета конфи от консерва, обезкостете ги и за аромат на бульона сложете кокалите и две лъжици мас от самата консерва. Посолете леко и варете 30-35 минути или до готовност на месото - в случай, че е прясно.

Накълцайте на ситно или смелете я блендер праза, морковите (110 г) и 1/2 стрък целина.

Задушете ги за 6 минути в зехтина с малко сол и добавете виното. Гответе 2-3 минутки докато алкохолът се изпари и налейте прецедения бульон.

Сипете ориза предварително измит от нишестето и варете 16 минути или толкова, колкото изисква сорта, който използвате.

Добре е да го оставите леко ал денте, защото така или иначе ще продължава да поема течност и да омеква дори и след сваляне на супата от огъня.

Накрая сложете патешкото месо, което сте обезкостили и нарязали на дребно.

Поднесете патешката супа гореща, поръсена с прясно накълцан магданоз и прясно изцеден лимонов сок.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: