Начин на приготвяне
Разбийте маята с около 200 мл леко затоплено прясно мляко, 150 г брашно, половината захар и 5 г сол. Разбъркайте по получаването на гладка смес. Постепенно добавете и останалите брашно, захар, мляко, жълтъци и 60 грама мас (или масло).
Замесенето меко тесто се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 90 минути или докато удвои обема си.
Бухналото тесто се разточва на кора с дебелина около 1.5 см и се нарязва на квадратчета с еднаква големина.
По малко конфитюр си слага в средата на всяка квадратче и се навива на пирожка. Готовите пирожки се подреждат в тава на разстояние една от друга, намазват се с останалото масло и се оставят на топло поне 20 минути за да втасат отново.
Пекат се до готовност в предварително загрята умерена фурна. След изпичане се поръсват с пудра захар и се поднасят леко изстинали.
Коментари