Начин на приготвяне
В купата на миксера се счупват яйцата, добавя се захарта, ваниловата захар и солта. Разбива се с телена бъркалка.
Добавя се олиото, киселото мляко и отново се разбърква до гладка смес.
Постепенно се прибавя брашното с бакпулвера и се замесва тесто.
Меси се за около 4 -5 минути на средна скорост, докато се образува гладка топка тесто и се е отделила от стените на купата. Повече брашно не е необходимо.
Ако е прекалено сухо - това зависи от вида на брашното, се добавя 1 до 2 ч.л. кисело мляко.
Изважда се, покрива се с кърпа и се оставя, докато се приготви плънката.
ПЛЪНКА:
Ябълките (*двойно количество съм ползвала ябълки, защото направих по-малки пирожки, като другите съставки останаха непроменени) се почистват и се нарязват на дребни кубчета.
Поставят се в касерола, добавя се захарта, сладкото, маслото, лимоновият сок, разбърква се и се поставя на умерен котлон. След като заври, се оставя да къкри за около 7-8 минути или докато се изпари течността, при периодично разбъркване. Сместа трябва да е почти суха. Сваля се от котлона и се охлажда.
От тестото се откъсват парчета равни по размер, около 50 г всяко. Разбира се, че е възможно да се приготвят така, както на вас ви харесва, може всяко топче тесто да е с по-голям размер, примерно от 80 грама, така ще имате по-големи пирожки. Но на мен ми харесват да са по-малко, и поради тази причина трябваше да увелича количеството на ябълките.
Тестото се разточва в кръг около 10 см в диаметър (ако са големи, се разточва до 14 см в диаметър). Много е удобно да се разточи с ролер, както и направих, или с тънка точилка. Тестото е изключително добро за работа, не залепва и се работи много лесно.
По средата се поставя 1 пълна ч.л. от плънката и се прихлупва. По края се натиска с виличка, да се залепят страните.
Така приготвени, са готови за пържене.
Приготвя се не много голяма тенджера - да събира около 4 бройки.
Налива се олио около 2 пръста, сгорещява се.
Подреждат се пирожките в горещата мазнина и се пържат до златисто - кафяво и от двете страни (от 9-та степен на 6-та).
Изваждат се пирожки с ябълков пълнеж върху домакинска партия за кратко, колкото да попие излишната мазнина. и още топли се напудрят обилно с пудра захар.
Вижте още тънкости при направата на ретро пирожки. Съществена част от приготвянето е самото оформяне на пирожките, така че разберете повече за всяка стъпка в процеса.
Коментари