Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Керамична форма намаслена с малкото зехтин - 28/22 см.
В купа се разбърква сметаната, настъргания кашкавал, чесън /пресован/ и наситнени 2 стръка зелен лук. Оставят се настрана.
Зеленчуците се почистват.
На тънки шайби се нарязват картофите, може да се ползва ренде Мандолина, но аз предпочетох да ги нарежа на ръка.
На по-дебели шайби се нарязват тиквичките. И двата вида зеленчук се прехвърлят в купа, подправят се с малко смляна морска сол, прясно смлян черен пипер, риган и се разбъркват с ръце.
Нареждат се едно след друго шайба картоф, шайба тиквичка, като тук-там картофите може да са на места повече, не е проблем. Според мен така е по-добре, защото точно те ще поемат част от течността на тиквичката. Посипва се тънка струйка зехтин.
Наредените зеленчуци се заливат със сметановата смес с лъжица се разпределя.
Отгоре зеленчуковата реденка се покрива с няколко шепи настърган пармезан.
Зеленчуковата запеканка се пече на 180 градуса за около 40-45 минути.
Запеканката от тиквичка и картофи се охлажда се за 10-15 мин и се сервира с малко нарязан пресен зелен лук.
Източник: NatashasKitchen.com