Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Брюле»Варен крем Брюле с ванилия и цели яйца

Варен крем Брюле с ванилия и цели яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Варен крем Брюле с ванилия и цели яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
16/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
42 мин.
Порции
4
"Защото малките детайли са от значение - разкошен крем, за който може само да мечтаете"

Необходими Продукти

  • сметана - 250 мл течна, неподсладена /35%/
  • прясно мляко - 250 мл пълномаслено
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 80 г + 4 с.л. пълни за карамелизиране
  • ванилия - 1 шушулка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този крем Брюле не се приготвя във фурна на водна баня и не съдържа само жълтъци, което обаче не го кара да отстъпва по никакъв начин на автентичния.

Хубавото при него е, че няма да се налага да се чудим какво да правим с многото останали белтъци, а също така и няма да включваме фурната и да изцапаме толкова съдове.

Тънкият момент е само да го готвим на слаб огън, за да не пресечем яйцата.

Първа стъпка е да смесим млякото със сметаната и да поставим на умерено загрят котлон. Разполовяваме шушулката ванилия и изтъргваме семенцата в млечната смес. Пускаме вътре и празната шушулка.

След като заври, намаляме огъня до тих и оставяме 10 минути, за да разгърне ванилията аромата си.

Дръпваме от котлона и оставяме за 1 час да се охлажда.

Следваща стъпка е да разбием яйцата със захарта на бавна скорост на миксера или с телена бъркалка, за да не стават на плътна пяна, а просто течни, с много малко неизбежно образувани мехурчета на повърхността.

Смесваме млечно-сметановата смес, от която сме извадили празната ванилова шушулка с яйцата и разбиваме до хомогенност.

Слагаме на слаб огън - 2-ра-3-та степен на котлона и бъркаме непрестанно 15 минути или докато започне да се сгъстява леко.

Следим и ако забележим, че опитва да се пресече, веднага намаляваме котлона с 1 степен. Може да измерим температурата с кухненски термометър и така да внимаваме да не надвишава 70-80 градуса.

Готовият крем сипваме в 4 порцеланови купички и оставяме да изстине.

Прибираме в хладилник до момента, когато трябва да ги сервираме и непосредствено преди поднасяне изваждаме, поръсваме с лъжица захар всеки крем Брюле и карамелизираме с помощта на кухненска горелка.

Изключително нежен крем с хрупкава карамелена коричка - едно истинско удоволствие за небцето и сетивата.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: