Начин на приготвяне
За маринатата за пилешко смесете меда, сусамовото олио, оризовия оцет и соевия сос, териаки соса. Разбъркайте и оставете настрана.
Подсушете и почистете пилето. Поставете цели стръкове розмарин и цял лимон във вътрешността му. Намажете обилно птицата с маринатата и завържете с кухненски конец.
Заемете се със зеленчуците. Разполовете главите шалот, без да ги белите.
Нарежете лилавите картофи и пащърнака.
Застелете тавата за печене с лист хартия и прехвърлете нарязаните зеленчуци. Отгоре поставете пилето, полейте всичко в тавата с останалата марината и добавете няколко кубчета масло.
Прехвърлете тавата във фурната на 180°C за 50-60 минути. Поръсете печеното пиле обилно с микс от бял и черен сусам.
За салатата разполовете краставиците по дължина, без да ги белите.
С помощта на лъжица издълбайте воднистата част. Нарежете и прехвърлете в купа за сервиране. Нарежете ситно два стръка пресен лук и половин връзка магданоз.
Подправете салатата със супена лъжица Kikkoman Ponzu Lemon и сок от лайм.
Добавете по желание слайсове червена чили чушка.
Поднесете печено пиле със соев сос, сусам и лилави картофи с парченце лайм за допълнителна свежест.