Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Бабината яхнийка писюр кюфтета с лук

Бабината яхнийка писюр кюфтета с лук

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865903481
Бабината яхнийка писюр кюфтета с лук4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Който е израснал с бабината яйхнийка, хем не поглежда друга, хем често-често я приготвя"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • ориз - 100 г /1 к.ч./
  • лук - 4 глави
  • черен пипер - 2 щипки
  • кимион - 1 щипка
  • червен пипер - 2 щипки
  • домати - 1 кутийка на кубчета /консерва/
  • брашно - 2 с.л.
  • чубрица - 1 - 2 щипки
  • олио - 30 мл
  • сол - 1/2 к.л.
  • вода - 1.5 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В каймата добавих сол, черен пипер, кимион и оризът. Замесваме си я и оставяме встрани да почива.

Нарязваме 4-те глави лук на едро. Задушаваме ги в олиото и малко водичка. Като омекне лука добавяме червеният пипер и разбъркваме добре до усвояването му.

Добавяме и брашното - 2 с.л. с връх и разбъркваме добре. След няколко минутки добавяме и доматките, аз добавих около 250 мл домати от консерва, сипваме и 1.5 л вода и оставяме да заври. Водата по преценка, понеже зависи каква консерва домати сте сложили. Може и 1 л да ви е достатъчен. Преценете!

През това време си правим каймата на средно големи кюфтенца, които ги слагаме в яхнийката, след като е завряла. Варим ги 30-35 минути на по-слаб огън / степен 5 или 6/. Добавяме и чубрицата, малко преди да изключим котлона.

Получава се доста сос, но е много вкусно да намачкаме кюфтенцето, така попива във сос и се получава много много вкусно.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много вкусно се получава ако към лука прибавите на много тънки шайби малко морков и 2 скилидки чесън на ситно накълца.Когато ястието е готово поръсват накълца на ситно магданоз.
05.11.2022 17:54
3