Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Тарт форма с падащо дъно, добре намаслена с брашно и посипана с малко брашно, 32х22 см;
Кухненски робот.
В купата на кухненския робот с голям нож се изсипва брашното, маслото на кубчета и солта.
Завърта се на няколко пулсации, докато се оформят трохи. Добавя се рикотата, млякото, солта и се включва на високи обороти до получаване на гладка и мека топка тесто.
Прехвърля се в свежо фолио и се оставя в хладилник докато се втвърди, повече от 2 часа.
Приготвя се формата за тарт с падащо дъно.
Тестото се разточва на 0.5 см. Изрязва се правоъгълник с размер малко по-голям от формата, прехвърля се и се оформя дъното и реброваната част. Отстранява се излишното тесто. Набожда се с вилица.
Покрива се с хартия за печене, напълва се с топчета или бобени зърна и се извърша т. нар. сляпо печене - на 200 градуса за 10 минути. Изважда се от фурната, отстранява се хартията с топчетата и се допича за още 10 минути.
Изважда се и се охлажда на стайна температура.
Ябълките се почистват от семките и кората и нарязват на тънки клинове. Заливат се с лимоновия сок, канелата, ванилията и сладкото от кайсии, разбъркват се. Със сместа се намазва върху дъното на платката. Подреждат се ябълковите резени и се намазват с останалата канелена смес.
Пече се на 180 градуса за около 25х30 мин.
Изважда се, охлажда се и при сервиране се залива с тънки струйки карамелен сос.