Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с праз и лук

Лучник с праз и лук

Лучник с праз и лук
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
20/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Дойде ли времето на лучника с праз и лук, хапвайте спокойно, защото е и времето на дебелите дрехи, а до лятната фигура има още няколко месеца"

Необходими Продукти

  • тесто
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • лук - 2 глави стар
  • праз - 1 средно голям стрък
  • олио - 40 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 250 мл хладка вода разбъркваме сухата мая със захарта. Оставя се да бухне и с останалите продукти замесваме средно меко тесто.

Покрива се с кърпа и оставяме за 1 час да втаса. Разделя се на 3 части, 1 да е по-голяма.

В тавичка с големина 24 см, намазана с олио, се поставя голяма кора - краищата да покриват стените.

Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан ситно лук и праз с малко сол да омекнат. Добавя се доматено пюре, червен и черен пипер, а накрая чубрица и се разбърква.

Поставя се половината плънка върху кората, трябва да е охладена. Върху нея 2 кора разточена колкото диаметъра на чиния.

Следва плънка и последната кора. Краищата се загъват на плисета и се набожда с вилица. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода.

Печем лучника в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Изважда се и покриваме с кърпа, за да е мека коричката. Много е вкусен, хапваме за обяд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: