Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Хапки в сладко-кисел сос

Хапки в сладко-кисел сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хапки в сладко-кисел сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Мислите си, че е трудно да намерите баланса между сладкото и киселото, но казваме ви - трудно е да не преядете"

Необходими Продукти

  • пуешки гърди - 1 бр. 350 г
  • лук - 1 глава, средна
  • сливи - 2 - 3 бр. червени (около 100 г)
  • захар - 2 с.л.
  • лайм - 1/2 сока
  • бяло вино - 80 мл полусухо
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пуешките гърди от ципички и ги нарежете на едри хапки.

Запържете ги в зехтина на силен огън, докато побелеят, но отвътре все още не са готови. Извадете в чиния и поръсете с черен пипер.

В тигана при зехтина от запържването на месото сложете бучка масло и когато се разтопи прибавете лука и сливите нарязани на тънки жулиени, заедно със захарта и две щипки сол. Намалете огъня и гответе до омекване на продуктите.

Ще се образува гъсто сокче отделено от соковете на лука и сливите, а захарта с маслото ще започнат да се карамелизират.

Не допускайте да загаря и бъркайте, а когато сосчето се редуцира налейте виното и малко вода.

Варете още 3-4 минути и пасирайте до желаната от вас гладкост.

Полученият сос ще е гъст, затова налейте още вода, за да разредите, изстискайте сока от лайм и сложете полуготовите хапки.

Гответе на бавен огън 15 минути или докато сосът стане с желаната от вас консистенция, а месото е готово.

Регулирайте на сол, за да контрастира сладко- киселата нотка със солената.

Поднесете хапките в сладко-кисел сос топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: