Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и направете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Прибавете ги към брашното заедно с яйцето, зехтина и солта. Разбъркайте с лъжица, като прибавяте постепенно от брашното. Ще се получи гъсто и лепкаво тесто.
Намажете тава с малко олио и я набрашнете. Ползвайте голяма тава, за да стане блатът тънък и хрупкав.
Прехвърлете тестото в тавата, като го разпределите равномерно с помощта на лъжица или шпатула. Оставете 20 минути да втаса.
През това време си пригответе доматения сос. Ползвах консервирани, белени домати. Сложете доматите в касерола заедно със зехтина и щипка захар. Гответе на слаб котлон, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол, черен пипер и босилек.
С този сос намажете внимателно блата за пица. Отгоре наредете плънка по желание.
Печете бърканата пица в загряна фурна на 200 градуса с вентилатор за около 30 минути.
Поднесете пицата топла, поръсена със сух риган и полята със струйка зехтин.
Добър апетит!