Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Тиквен пай (Pumpkin pie)

Тиквен пай (Pumpkin pie)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тиквен пай (Pumpkin pie)10 / 10
25/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"А сега минутки за класика - затаете дъх и отдайте дължимото на този наистина класически тиквен пай"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 200 г
  • масло - 100 г студено
  • вода - 50 мл студена
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • Плънка
  • тиква - около 700 г
  • кондензирано мляко - 200 г
  • кафява захар - 30 - 40 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • брашно - 1 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прах
  • индийско орехче - 1 щипка
  • карамфил - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка
  • канела - 1/4 ч.л., може и цяла
  • сол - 1 щипка
  • сметана - 250 мл течна, за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете тиквата и почистете от семките, изпечете я за около 40 минути или докато хубаво омекне във фурна, загрята на 200 градуса.

За хрупкав маслен блат пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете маслото на парченца и втрийте с пръсти до получаване на трохи, след това налейте водичката и омесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте със стреч фолио или приберете в чиста торбичка или пликче и оставете в хладилник за 15 минути.

През това време тиквата е поизстинала и можете да я отделите от кората. Към нея чукнете яйцата, сложете кондензираното мляко, кафявата захар, солта и всички вълшебни ароматни подправки.

Пасирайте или смелете в блендер до гладка смес.

Стегнатото тесто разточете на тънка кора с диаметър около 28 см между два пласта хартия за печене.

Махнете горната хартия, а тази, която е отдолу заедно с блата, плъзнете във форма за киш 24-26 см диаметър. Притиснете добре с навлажнени връхчета на пръстите, за да полепне блата хубаво по ръбчетата и заеме плътно формата на тавичката. Ако сте ползвали 24 сантиметрова ще ви излиза повече тесто, което най-добре изрежете и си направете от него листенца или други формички, които може да сложите в последствие върху тиквения пай.

Излейте тиквената смес върху блата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете температурата до 180 и продължете печенето още около 30 минути или до тъмнозлатист загар. Ако сте си изрязали листенца, ги сложете върху пая на половината време от печенето, за да е вече стегнал и да се задържат на повърхността.

В моят случай формата беше по-голяма (26 см д-р), тесто не ми остана и затова украсих своят тарт с тиква, като сама изрязах от хартия един простичък шаблон на тиква, положих върху вече поизстиналия тиквен сладкиш и поръсих с пудра захар. Така автоматично пък бихте имали чудесен десерт за Хелоуин.

Този традиционен тиквен пай поднесете по желание с бита сметана в отделни купички. Когато все още е леко топъл, е невероятно приятен, ароматен и нежен, а блатът - чудно хрупкав!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
звучи ми вкусно, а и сега тиквата е сезонен плод и по магазините има прекрасни български тикви
08.11.2019 22:48
1