Начин на приготвяне
Замесваме тестото за пица, като в купа сипваме кисело мляко (1/2 ч.ч.) и към него прибавяме суха мая (1 к.л.), бакпулвер (1 к.л.) сода за хляб (1 к.л.).
Разбъркваме и като шупне сместа, наливаме леко затоплена вода (1/2 ч.ч.). Прибавяме сол, захар и зехтин.
Постепенно слагаме брашно, колкото е необходимо да омесим меко, нелепнещо тесто. В подходяща тавичка, слагаме хартия за печене. Намазваме я с мазнина и разстиламе тестото.
Отгоре напръскваме със зехтин, намазваме добре и слагаме в натоплена на 50 градуса фурна. Оставяме за 30 минути.
През това време сваряваме яйцата (2 бр.) за 8 минути. Готовите яйца, охлаждаме и белим. Нарязваме на кръгчета. Приготвяме и другите продукти за гарниране на пицата.
Луканката (50 г може и повече), нарязваме на малки парченца. Краставичките на тънки колелца. Нарязваме и маслините.
Увеличаваме градусите за печене на фурната на 180 и без да изваждаме блата за пица, изпичаме до бледо розово (за приблизително 10-15 минути). Тогава изваждаме тавата с блата от фурната.
Включваме само на горно нагряване. Върху блата намазваме лютеница или кетчуп. Подреждаме нарязаните варени яйца, а между тях слагаме парченца луканка, краставици и маслини.
Поръсваме отгоре натрошено сирене (3 с.л.) и навсякъде настърган кашкавал (80-100 г). Ръсваме върху пицата с варени яйца, луканка и маслини чубрица и самардала.
Поливаме със струйка зехтин и слагаме във фурната, да се запече отгоре до готовност.