Начин на приготвяне
В топла вода се натрошава маята, добавя се захарта и разбъркваме. Оставя се да шупне и с останалите продукти без сиренето и 1 жълтък се замесва меко тесто.
Покрива се с фолио да втаса за 1 час. Премесва се леко и отделям малко топче за пълнеж. Останалото се разделя на 3 равни части. Всяка се точи на кръгла кора 25 см.
Намазва се с разтопено масло, поръсваме натрошено сирене. Отгоре втората и третата кора по същия начин.
Наредени една върху друга с намаслени ръце се притиска да се получи кръг 32 см. Нарязва се на 4 части на кръст, а всяка част се разделя на 4 триъгълници, общо 16 части.
Навиваме от широката част към връхчето на охлювче и нареждаме в тава върху хартия за печене. Започвам от центъра и се нареждат, докато се напълни тавата.
Отделеното топче се оформя на дълго фитилче и се нарязва на малки пръчици от 2 -3 см.
Нареждат се между охлювите по края на тавата. Оставям още 30 минути да бухне, намазва се с разбит жълтък и 2 -3 с.л. олио.
Печем питата в загрята фурна 170°C около 30-35 минути.
Изважда се питката със сирене, намазваме с масло и покривам с кърпа да е мекичка за 5 минути и готово.
Надявам се тази питка на охлюви със сирене да се хареса на хората, за които е приготвена!