Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана пита на охлюви със сирене и заливка

Усукана пита на охлюви със сирене и заливка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Усукана пита на охлюви със сирене и заливка
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Месите, усуквате и после.... заливате, запомнихте ли или да напишем отново рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • мая - 30 г прясна
  • сол - 1 с..л. равна
  • захар - 1 с.л. с връх
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 250 мл топла
  • масло - 100 г меко за намазване
  • сирене - 150 г за поръсване
  • заливка
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Отделно разтворете захарта и маята в топлата вода. Разбийте яйцата и ги прибавете в кладенчето заедно с олиото, киселото мляко и разтворената мая, разбъркайте и замесете меко и гладко тесто. Поставете тестото в намаслена купа и завийте с чиста кърпа, оставете на топло за 1 час да удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на 4 еднакви по големина оформени топки. Всяка топка разточете на кора с диаметъра на дъното на тавата. Подредете ги една върху друга в намаслената тава, като между тях мажете с мекото масло, а след намазаната втора кора, настъргвате сирене.

С чаша очертайте кръг в средата на корите, останалата част нарежете с нож на 16 триъгълника. Събирате триъгълниците по два в съседство един върху друг остават 8 триъгълника.

Усуквате един от триъгълниците, завивате на охлюв и го поставяте върху очертаното кръгче в средата. Усуквате и останалите един по един и завивате на охлюви около поставения на средата. Намажете питата с останалото масло и оставете да втаса за 30 минути.

През това време разбийте яйцето и прибавете киселото мляко и солта, разбъркайте. След уреченото време залейте питата със заливката и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто за около 40 минути.

Готовата усукана пита покрийте с чиста кърпа за 10 минути да се задуши, сервирайте топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: