Начин на приготвяне
Почистете и изпечете чушките и патладжаните. Сложете ги в съд с капак да се задушат, докато се охладят.
След това ги обелете и поставете в гевгир, за да се отцедят.
Смелете ги в машинка за мелене на месо или в блендер на по-едри парчета.
Прибавете към тях захарта, солта, оцета и лютивия червен пипер на люспи.
Нарежете чесъна на ситно и добавете и него. Разбъркайте всичко за айвара добре. Вместо лютив червен пипер може да добавите 1-2 лютиви чушки, нарязани на ситно.
В дълбок съд сложете олиото и го загрейте. Прехвърлете смлените и овкусени зеленчуци и ги запържете за няколко минути, като бъркате непрекъснато, защото може да загори.
Накрая опитайте и ако е необходимо, добавете сол и оцет по ваш вкус. Аз добавих и 1 ч.л. пушен червен пипер за по плътен вкус.
Съхранявайте айвара от стария тефтер в хладилник до 3-4 дни.
Поднесете домашния айвар добре охладен, намазан върху филийка домашен хляб.
Опитай и рецептите ни за вкусна домашна лютеница и кьопоолу.