Начин на приготвяне
Водата и олиото слагаме в тенджера да заври. Тогава прибавяме наведнъж брашното и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се хомогенизира и започне да се отделя от стените на съда. Оттегляме настрана и чакаме да поизстине. Тогава добавяме едно по едно яйцата и белтъка, аз бъркам с миксера, бъркалките за твърдо тесто вършат чудесна работа.
Загряваме фурната на 200 градуса. В тава слагам хартия за печене, а тестото пълня в шприц и шприцовам еклерите. Може да използвате и лъжица за тяхното оформяне, ако нямате шприц. Печем в загрята фурна за около 30-35 минути.
През това време не отваряме фурната, иначе те ще спаднат! При печене еклерите утрояват обема си, затова не ги поставяйте близо един до друг. Готовите еклери вадя директно, без да чакам да изстиват и шприцовам следващите. Процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.
За крема разбивам всички продукти, без маслото в тенджера и при постоянно бъркане слагам на котлона. Внимаваме да не загори, затова бъркаме енергично. Когато кремът заври, оттегляме от котлона и добавяме маслото. Бъркаме до неговото разтапяне.
Изчакваме около 30 минути да поизстине кремът (покриваме го с прозрачно фолио плътно, за да не хване кора) и пълним еклерите (или ги режем и пълним с лъжица, или с шприц).
За финал поръсваме с пудра захар, а може да разтопим шоколад и да ги полеем.
Коментари