Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Еклерчета от стария тефтер

Еклерчета от стария тефтер

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Еклерчета от стария тефтер
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
45
"Тази изпитана рецепта за топящи се в устата еклерчета се предава от майка на дъщеря, а сега я даваме на вас, защото искаме всички да се хранят вкусно"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • брашно - 150 г
  • яйца - 4 цели + 1 белтък
  • За крема
  • прясно мляко - 750 мл
  • брашно - 100 г
  • захар - 150 г
  • масло - 1/2 пакетче
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата и олиото слагаме в тенджера да заври. Тогава прибавяме наведнъж брашното и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се хомогенизира и започне да се отделя от стените на съда. Оттегляме настрана и чакаме да поизстине. Тогава добавяме едно по едно яйцата и белтъка, аз бъркам с миксера, бъркалките за твърдо тесто вършат чудесна работа.

Загряваме фурната на 200 градуса. В тава слагам хартия за печене, а тестото пълня в шприц и шприцовам еклерите. Може да използвате и лъжица за тяхното оформяне, ако нямате шприц. Печем в загрята фурна за около 30-35 минути.

През това време не отваряме фурната, иначе те ще спаднат! При печене еклерите утрояват обема си, затова не ги поставяйте близо един до друг. Готовите еклери вадя директно, без да чакам да изстиват и шприцовам следващите. Процедурата се повтаря до изчерпване на тестото.

За крема разбивам всички продукти, без маслото в тенджера и при постоянно бъркане слагам на котлона. Внимаваме да не загори, затова бъркаме енергично. Когато кремът заври, оттегляме от котлона и добавяме маслото. Бъркаме до неговото разтапяне.

Изчакваме около 30 минути да поизстине кремът (покриваме го с прозрачно фолио плътно, за да не хване кора) и пълним еклерите (или ги режем и пълним с лъжица, или с шприц).

За финал поръсваме с пудра захар, а може да разтопим шоколад и да ги полеем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела Русева
Даниела Русева
Да си кажа честно, най не ми се занимава с еклерчета, струва ми се, че няма да ги докарам. А тези ми изглеждат много добре! Браво! Защо пък да не се пробвам отново, може да достигна твоя резултат!
07.03.2017 21:07
2
1
Покажи всички подкоментари