Начин на приготвяне
Маята се размива в малко хладка вода. Най-добри резултатите се получават с турската мая.
Като се разтвори маята в 1 чаена чаша хладка вода, разбива се яйцето, захарта, щипка сол и малко брашно, за да се получи каша, по-гъста отколкото за палачинки. Оставя се да втаса.
След това се сипва в една тава 1/2 кг брашно, задължително предварително пресято. В средата му се прави дупка, в която се изсипва втасалата мая.
Замесва се тесто. При нужда в тестото може да се добави още малко топла вода или топло прясно мляко. Готовото тесто се оставя да втаса. После се поразмесва пак.
От него се късат средно големи парченца и се правят на топчици. Нареждат се в тавата, в която ще се пекат, като се започва от средата ѝ /там топчиците се правят/.
Ръцете се намазват предварително с мазнина, за да не се залепва тестото по тях.
Когато тавата се запълни, милинките се оставят да втасат. После се пекат в предварително добре загрята фурна. Преди да се поставят във фурната, се заливат със затопленото олио, в което сме сложили лъжичка сол или по желание натрошено сирене (*или извара - в количество, колкото да покрие милинките отгоре; може да се сложи вместо сол).
Милинките се пекат до зачервяване в силна фурна, предварително затоплена. Преди да се извадят, по желание може да се намажат с 1 жълтък.
Милинките от стария тефтер са готови.