Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Милинки от стария тефтер

Милинки от стария тефтер

Милинки от стария тефтер1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"А едно време какви милинки имаше само, като тези тук - сочни, пухкави и с аромат на масло"

Необходими Продукти

  • мая - 1 средно голямо парче жива мая
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък за намазване
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. /за да се размие маята в нея/
  • сол - на вкус
  • сирене - натрошено*
  • брашно - 1/2 кг за тестото и 2 - 3 с.л. за маята
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в малко хладка вода. Най-добри резултатите се получават с турската мая.

Като се разтвори маята в 1 чаена чаша хладка вода, разбива се яйцето, захарта, щипка сол и малко брашно, за да се получи каша, по-гъста отколкото за палачинки. Оставя се да втаса.

След това се сипва в една тава 1/2 кг брашно, задължително предварително пресято. В средата му се прави дупка, в която се изсипва втасалата мая.

Замесва се тесто. При нужда в тестото може да се добави още малко топла вода или топло прясно мляко. Готовото тесто се оставя да втаса. После се поразмесва пак.

От него се късат средно големи парченца и се правят на топчици. Нареждат се в тавата, в която ще се пекат, като се започва от средата ѝ /там топчиците се правят/.

Ръцете се намазват предварително с мазнина, за да не се залепва тестото по тях.

Когато тавата се запълни, милинките се оставят да втасат. После се пекат в предварително добре загрята фурна. Преди да се поставят във фурната, се заливат със затопленото олио, в което сме сложили лъжичка сол или по желание натрошено сирене (*или извара - в количество, колкото да покрие милинките отгоре; може да се сложи вместо сол).

Милинките се пекат до зачервяване в силна фурна, предварително затоплена. Преди да се извадят, по желание може да се намажат с 1 жълтък.

Милинките от стария тефтер са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: