Начин на приготвяне
Чесънът и лютата чушка се счукват в хаванче. Ако чушката е обикновена се реже на ситно.
По същия начин на дребно се кълцат и магданозът и риганът (в случай, че е пресен), както и пресният лук, ако сте решили да използвате. Към тях се слага мащерката. Тя по принцип не е задължителен компонент, но е хубаво да се сложи, защото придава още аромат на този невероятен сос.
Всички съставки се смесват със оцета, солта и зехтина.
Сос за месо Чимичури идва от Аржентина, която се слави с чудесното си месо и именно това е главното приложение на този сос - за подправяне на различни видове печено телешко, свинско, дори и птиче месо.
С времето използването на Чимичури се е разширило до подправяне и на риба и морски дарове, както и за мариноване.
Освен в своята родина Аржентина сосът е широко известен и консумиран в цяла Южна Америка, а вече и по цял свят. Страхотен сос за месо!