Начин на приготвяне
Воденичките се изчистват много хубаво, потопени в гореща вода, от ципи и нечистотии, измиват и сваряват до готовност, с непрекъснато отпенване на пяната с решетъчна лъжица.
Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, чушките и тиквичките се изчистват и нарязват на дребни кубчета, морковите - на кръгчета, а лукът - на ситно, зеленият фасул се изчиства и нарязва на 2-3 части.
Всички зеленчуци се слагат да се варят в тенджера с вода, колкото да ги покрие.
Воденичките се прецеждат през ситна цедка и се изплакват с гореща вода, а бульонът се запазва. Воденичките се прибавят към зеленчуците и се налива от бульона.
Когато всичко се свари хубаво, в дълбока касерола се загрява олиото, запържва се брашното, прибавя се червеният пипер и нарязаните на малки парченца, домати, заедно със салцата от тях.
В тази смес се налива малко по малко от бульона, в който врат зеленчуците, докато се получи еднородна смес, и се изсипва при зеленчуците и воденичките.
Посолява се яхнията с воденички, поръсва се с черния пипер, магданоза и чубрицата и се оставя за още няколко минути, докато клокне.
Сваля се от котлона и воденичките гювеч се разпределят в купички.