Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Карантия»Мезета»Патешки воденички конфи

Патешки воденички конфи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Патешки воденички конфи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
03/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Патешки воденички конфи са перфектният избор за мезе, добавка към супа или салата"

Необходими Продукти

  • патешки воденички - 1 кг почистени
  • патешка мас - 1 кг.
  • чесън - 2 - 3 глави, стар
  • мащерка - 1 клонка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - 2 с.л. едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре почистените патешки воденички се объркват със едрата сол и престояват в хладилник едно денонощие.

Измиват се от солта, хубаво се отцеждат и подсушават.

В удобен съд подходящ за фурна се сипват воденичките и патешката мас, предварително разтопена на бавен огън. Слагат се и главите чесън с обелени само външния слой сухи листа и леко смачкани, за да пускат аромат.

За аромат се добавя и клонка мащерка и дафинов лист, но ако някой не обича, може да пропусне която и да е от ароматизиращите съставки.

Съдът се захлупва, като се оставя лек отвор. Много са подходящи гювечите, които си имат отворче на капака.

Слага се в студена фурна и се включва на слаба температура - 130-140 градуса. Така се готвят воденичките в мазнината, която ги покрива, и бавно омекват и стават разкошни.

Времето е около 3 часа, но може да отнеме и повече. Опитват се и когато са съвършено меки, са готови.

При разрязване са червеникави и с наситен цвят, а вкусът е уникален.

Патешките воденички конфи са идеални за добавка към салати, за разкошни мезета и супи.

Могат да се консервират, обгърнати в мазнината, като се приберат в бурканчета или в подходящ добре затворен съд в хладилника, като чесънът и подправките се отстраняват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: