Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиквички, патладжан и картофи

Мусака с тиквички, патладжан и картофи

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Мусака с тиквички, патладжан и картофи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Богата постна мусака с патладжани, на която няма да може да се наситите"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 кг
  • картофи - 700 г
  • тиквички - 2 бр.
  • лук - 1 - 2 глави
  • домати - 1 голям, нарязан на кубчета
  • моркови - 1 бр., нарязан на кубчета
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чесън - 3 скилидки
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • босилек - 1 ч.л. сушен
  • черен пипер
  • сол
  • олио - около 80 мл
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка, висок процент
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зеленчуците. Нарежете патладжаните, тиквичките, картофите на кръгчета, лука, чесъна и морковите - на ситни кубченца. Посолете патладжаните и ги оставете под наклон за 20-30 минути, след което измийте и ги подсушете.

Може да приготвите мусаката и с пресни патладжани, а може да ги оваляте в брашно и да ги изпържите до лек загар. Най-добре е да ги запечете на керамичен грил тиган с малко мазнина.

Отделно загрейте малко мазнина и запържете лука, морковите и чесъна. Добавете доматите, нарязани на съвсем ситно. Щом всичко поомекне, овкусете с подправки.

Вземете правоъгълна тава и я подмазнете. Започнете да редувате ред патладжан, ред картофи, тиквички, като помежду им разпределяте от запържените зеленчуци с домати и отново по малко подправки по желание.

Долейте гореща вода, но не прекалено много и пъхнете да се пече в умерено загрята фурна, докато водата се изпари.

Накрая разбийте продуктите за заливката и залейте върху муската равномерно. Върнете я да се запече, докато заливката стегне. Нарежете мусаката, след като поизстине и я поднесете с малко нарязан магданоз.

Мусаката с тиквички, патладжан и картофи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Прекрасна мусака
15.07.2024 10:26
Магданозка
Магданозка
Хареса ми,но аз добавих към запръжката и 500гр.кайма.
08.04.2017 12:36
7
1
Гери
Гери
Много вкусно се получи, благодаря за рецептата!
14.12.2014 14:40
6
1