Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и запържва направо в тавата в сгорещено олио.
След омекване на лука се добавя нарязаната на кубчета тиквичка, а малко след това и картофите, нарязани на кубчета.
Оризът се измива и прибавя към леко запържените зеленчуци заедно с чаша вода.
Мусаката се овкусява със сол и черен пипер. Когато оризът набъбне, се слага настърганият домат, нарязаните на дребно магданоз и копър.
Ястието се разбърква, наливат се две чаши вода и вегетарианската мусака се слага да се пече във фурната за около половин час на 200 °C.
Когато е готово, мусаката с тиквички се залива със заливка от разбити две яйца с кисело мляко с малко сода и две лъжици брашно.
Мусака с тиквички, картофи и ориз се пече още десетина минути до лек загар.
Ако обичаш мусака, опитай обезателно и нашата класическа мусака или разбери как се прави пухкава заливка за мусака.