Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Италианска питка Данубио с пълнеж (Danubio)

Италианска питка Данубио с пълнеж (Danubio)

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Италианска питка Данубио с пълнеж (Danubio)6 / 6
06/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Обичаме Италия и нейните деликатеси, а питките са твърдо сред тях - ето още една"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 1 бр. малко
  • зехтин - 30 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - щедра щипка
  • мая - 10 г от кубче
  • за пълнеж
  • шунка - 150 г варена
  • асиаго - 100 г (може да смените с кашкавал)
  • за поръсване
  • семена - микс (по желание)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. Сложете в него маята с щедра щипка захар и една супена лъжица брашно. Разбъркайте, покрийте съда и оставете на топло, докато сместа шупне.

В голяма купа пресейте брашното. Излейте шупналата кашичка. Добавете зехтина и едно малко яйце. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още брашно, но не повече от 1 супена лъжица.

Замесете тесто, когато то се оформи, добавете солта. Измесете още около 10 мин. Оформете тестото на топка, намажете го със зехтин, оставете в купата, покрито с парче найлон и кърпа.

Приберете купата на топло, докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто сложете на набрашнена повърхност. Разделете го на части - всяка около 90 г.

Направете малки топки, поразточете ги, а в средата им сложете кубчета варена шунка и кашкавал. Оформете топките добре.

Застелете тава с хартия за печене. С четка я намажете със зехтин. Подредете топките в тавата, покрийте с кърпа и оставете за около 40 мин, за да се отпуснат.

Разбийте жълтъка с 2 супени лъжици зехтин и още толкова прясно мляко. Намажете питката. По желание може да поръсите с микс от семена.

Изпечете питката с пълнеж на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар.

Охладете италианската питка Данубио на решетка.

Много мека, пухкава и вкусна! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: