Начин на приготвяне
Накиснете черния ориз за няколко часа във вода, за да може да се свари по-бързо.
След като леко е набъбнал, отцедете го и сложете да се свари в леко подсолена вода в съотношение, описано на опаковката. При предварително накиснатия императорски ориз варенето няма да отнеме повече от 25 минути, но все пак зависи и дали го обичате по-твърд или по-пухкав.
Оставете ориза под капак за 10 минути, след като сте го дръпнали от огъня.
Пригответе си рибата през това време:
Овкусете филетата със сол, лимонов сок и бял пипер. Нарежете стъблата от целина на ленти, посолете и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене.
Поръсете малко зехтин и лимонов сок върху тях и положете отгоре филетата от пъстърва. И тях поръсете със зехтин, накълцани листенца от целина и една рендосана скилидка чесън.
Завийте пъстървата с хартията и печете в загрята на 200 °C фурна за 15-20 минути.
Докато се готви печената риба, през това време си овкусете сварения ориз.
Накълцайте дивия лук, още малко листа от целина, другата скилидка чесън и малко магданоз. Сложете ги при ориза, сипете лимонов сок и зехтин и посолете на вкус.
Разбъркайте добре и разпределете в две чинии.
Нарежете домати на парченца и също разпределение в чиниите за сервиране, като го поръсите със сол и зехтин.
Накрая сложете рибните филета пъстърва и ги поръсете с още свежи листа от целина, магданоз и зехтин.
Добър апетит с това филе от пъстърва с императорски ориз.