Начин на приготвяне
Накиснете императорския ориз предварително във вода за около 1 час. Отцедете от водата, налейте нова и сварете до омекване за 20-30 минути. Времето за готвене на черния ориз зависи от това колко време сте го киснали.
Отцедете и сложете в купа като разбъркате с малка щипка сол, накълцани сушени домати и ленено масло или зехтин.
Измийте добре морските аспержи и ги бланширайте във вряща вода за няколко минутки, докато леко омекнат (трябва да запазят цвета си и да са леко хрупкави, затова не ги варете дълго).
Не слагайте сол във водата! Морските аспержи съдържат достатъчно сол, имайте го в предвид, затова и в самия ориз слагаме много мъничко.
Отцедете аспержите и ги сложете в купата при другите съставки. Изцедете сока на един лимон, разбъркайте и поднесете.
Страхотно вкусно е!
Поднасям като предястие или като оризова салата. Много е подходящо и за гарнитура към риба, морски дарове или пиле.
Императорски ориз със морски аспержи е ястие, което непременно трябва да опитате!