Начин на приготвяне
Този много лек и фин сладкиш с пухкав крем е изцяло подходящ за студените есенни дни, когато навън е дъждовно и неприветливо. Ще ви зареди с енергия и добро настроение.
Първо започваме с приготвянето на крем Шантили. В подходящ съд смесваме захарта и жълтъците. Разбиваме сместа, докато захарта се стопи, като постепенно прибавяме нишестето и ваниловия аромат. Прибавяме по малко от прясното мляко, около 120 мл..
Останалото мляко изсипваме в касерола и загряваме на умерена температура.
В него предварително съм настъргана на ситно кората на лимона.
След като се затопли, го отстраняваме от котлона и го изсипваме на тънка струйка към жълтъците, като разбиваме непрекъснато, докато сместа се темперира.
Връщаме съда обратно на котлона, като термичната обработка на крема е на много ниска температура.
Разбъркваме енергично, докато кремът стане гладък и се сгъсти достатъчно.
Отстраняваме го от огъня, покриваме съда със стреч фолио и оставяме крема да се охлади напълно.
Пристъпваме с разбиването на сметаната, като не забравяме, че тя трябва да е студена, от хладилника.
Сложете една ванилия и пудра захар (ако не е сладка) и разбийте с миксер. С помощта на сладкарска лопатка внимателно разбъркайте крема и сметаната.
Получава се невероятно пухкава и въздушна кремообразна текстура, готова за нанасяне върху блатове за торта, бисквити, бишкоти или шприцоване върху сладкиши.
Крем Шантили е готов и сме готови да сглобяваме нашата бишкотена торта.
Приготвяме си бишкотите, какаови бисквити, 1/3 от сиропа на компота, 3-4 праскови, нарязани на тънки шайби, настъргания бял шоколад и охладения крем.
Нанасяме тънък слой от крема по дъното на формата. Първия слой е от бишкоти, които леко топваме в прасковения сироп.
Върху тях нанасяме от крема, а върху него подреждаме нарязаните праскови.
Вторият пласт е отново от бишкоти, които покриваме с крема.
Третия пласт подреждаме от какаовите бисквити, напоени за кратко в сиропа, за цвят.
Подреждаме отново праскови и покриваме с крем.
Накрая завършваме тортата с бишкотен пласт, покрит с крем, като не забравяме да оставим около 4-5 с.л. от него.
Покриваме формата със стреч фолио и я оставяме за 24 часа в хладилника, за да стегне.
На следващия ден приготвяме карамелизираните праскови.
В дълбок тиган изсипваме сиропа от компота (той е много сладък, точно за такива десерти).
Прасковите, освен за по-деликатната сладост в десерта, допринасят и за неговата ефирност.
Оставяме го на ниска температура, за да се редуцира. В края на сгъстяването прибавяме кафявата захар. Когато карамелът промени цвета си, прибавяме сметаната. Сосът се редуцира още 5-7 минути и поставяме белените праскови.
Карамелизираме ги от двете страни и ги поставяме в чиния.
Карамелената смес изсипваме върху леко намазнена хартия за печене.
Посипваме нарязаните на едро ядки от бразилски орех.
Изваждаме охладения десерт от формата. С останалия крем заглаждаме облата част на тортата, където залепваме бишкотите.
Посипваме десерта с бял шоколад. Върху него разполагаме карамелизираните праскови, а между тях посипваме щедро карамеления сироп и ядките.
Греховната вкуснотия завързваме с панделка, чийто цвят избрах със златистия прасковен карамел на бишкотената торта.
Поднасяте бишкотената торта охладена, с чашка ликьор, напук на дъждовното време.