Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Крушник – сладка баница с круши

Крушник – сладка баница с круши

Крушник – сладка баница с круши
Снимка: Илиана Първанова
12 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Крушите са вкусни есенни плодове и ви предлагаме още един начин, по който може да ги консумирате - под формата на сладка баница, наречена крушник"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • шарлан - за намазване
  • круши - 8 бр.
  • орехи - ½ ч.ч. или 1 к.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • канела - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крушник - сладка баница с круши, се приготвя по същия начин, както познатия на всички ни тиквеник – лесно и приятно!

Обелваме есенните круши и ги нарязваме на големи парчета, така че да отделим кочана със семките. Настъргваме ги.

Добре е количеството да се получи толкова (ако не стигат 8 круши, може и повече, зависи от големината им), че като разделим на 6 или 7 части, те да са по 2 шепи плънка или 1 богата шепа.

Прибавяме канелата, захарта и натрошените орехи и разбъркваме.

В един пакет с фини кори, в повечето случаи има 12-14 бр. кори, а на нас ни трябват четен брой, тъй като за всяко руло от витата баница, ще ни трябват по две кори. Съответно, щом имаме 12 бр. кори разделяме плодовата плънка на 6 части, а ако те са 14 на брой – тогава на 7.

Взимаме първите две кори, намазваме първата с шарлан (с помощта на силиконова четчица), особено по краищата на по-късата страна. Обръщаме я наобратно и я залепяме за втората кора.

Поръсваме равномерно с определената част от плънката и навиваме на руло от към дългата страна. Важно е рулото да е навито - нито много стегнато, нито много хлабаво.

В намазана с шарлан голяма кръгла тава започваме да редим рулата в спирала (като на снимките).

След като сме уплътнили всички рула в тавата, ги намазваме отгоре с шарлан, за да не се запече прекалено бързо, а и това допринася за чудесен златист блясък след печенето.

Слагаме във фурната да се пече около 30 минути на 200 градуса, като от време на време въртим тавата, за да се изпече равномерно!

Веднага след като е готова, покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. Като изстине и престои няколко часа, става още по вкусна, омекотява се сладкият вкус и е идеален вариант за приятна закуска или следобедна закуска, поднесена с прясно приготвен сок от круши.

Подходяща е и за пикник и за на път, тъй като при правилно съхранение, може да издържи повече време!

Наподобява много също и на щрудел, но същевременно е уникална със вкуса си на есенна сладост!

Прекрасна сладка баница Крушник, чудесен начин за оползотворяване на изобилие от есенни круши от дърветата в градината!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А какво се случва с кафявата захар? Изброена е в продуктите, а след това никъде я няма?!
19.11.2024 23:10
1
Покажи всички подкоментари
Miss Tasty
Miss Tasty
харесва ми много, че е веган и е подходящ сладкиш за постите. повечето имат винаги или яйца или захар и е много трудно преди коледа и великден, който пости
09.11.2019 21:40