Начин на приготвяне
Свинското бонфиле е бедно на мазнини, което го прави деликатно при печене във фурна, защото лесно може да се пресуши.
За да се избегне този риск, е добре да се маринова предварително.
Качеството на месото също е от ключово значение и за да сте сигурни, че разполагате с добър продукт, се уверете, че цветът му е розовеещ, а покривният слой мазнинка е снежнобял и стегнат.
Срежете цялото бонфиле надлъжно, без да стигате докрая, така че просто да го отворите и да е готово за пълнене. Натъркайте с част от мащерката, черния пипер, зехтин и много малко сол. Залейте с бяло вино - около 200 мл, и приберете в хладилник за 1 нощ.
Друг много удачен метод е да инжектирате в месото на няколко места от сместа от вино и зехтин, събрана в съда.
Маринованото бонфиле отворете и напълнете, редувайки тънки парченца кашкавал ементал, сурово пушено филе и резенчета домат. Затворете плътно и отгоре подредете останалите тънки слайсове от плънката и завършете с резен домат.
Затегнете хубаво пълненото парче месо, използвайки кухненски конец, и поставете в намазнена тавичка заедно с маринатата, като вино може да си долеете малко, ако прецените.
Измийте картофките много хубаво без да ги белите. За да сте сигурни, че няма да останат нечистотии по коричката изчеткайте с кухненска четка.
Сложете в тавичката около пълненото бонфиле заедно със леко смачканите небелени скилидки чесън. Поръсете с останалата мащерка и сол, която се старайте да не попада върху свинското, а само върху зеленчуците. Разбъркайте, за да се обгърнат от мазнината в тавата или ръснете още зехтин ако е нужно.
Покрийте с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 190 градуса фурна за 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете 30 минути.
Махнете фолиото и допечете до златиста коричка около 15 минути, увеличавайки отново градусите - този път до 200.
Ако картофките ви не са малки, има риск да не са омекнали добре, затова може и да ги нарежете предварително, но по принцип би трябвало да се сготвят перфектно заедно с месото. Все пак прободете ги с вилица и ако влиза лесно, са идеални.
Когато извадите свинското печено от фурната, го оставете да почине 5 минути, преди да поднесете и разрежете бонфилето.
Приготвено по този начин свинското е много подходящо за гости, тъй като може да си се готви самичко във фурната, докато вие обръщате внимание на хората на масата или се занимавате с предястията. Само трябва да ви е готово и оформено предварително.
Съветвам пълненото свинско бонфиле с червени картофки да се консумира топло на момента, за да не изсъхва.
Добър апетит!
Коментари