Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Пастицио по гръцки

Пастицио по гръцки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пастицио по гръцки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Това бихме го пробвали само заради името му - Пастицио, хм..."

Необходими Продукти

  • кайма - 400 г телешка
  • паста - 500 г букатини или пене
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 400 г
  • моркови - 1 бр.
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • сирене фета - около 200 г
  • ементал - 100 г
  • белтъци - 2 бр. яйчен
  • зехтин - 4 с.л.
  • риган - 2 ч.л.
  • канела - 1 - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • карамфил - 3 пъпки
  • сол - на вкус
  • Гръцки Бешамел сос
  • брашно - 50 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 550 мл
  • бял пипер - 2 щипки
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и го задушете за 5 минути в зехтина до омекване. Махнете капака и гответе, докато започне да става светло карамелен. Тогава добавете настъргани на фино ренде морков и чесън. Морковът е по желание, аз го добавям за допълнителна свежест и вкус.

Сложете доматеното пюре, размито с малко вода и виното, а когато сосчето се сгъсти, добавете каймата и бъркайте, за да не става на бучки.

Подправете с риган, канела, карамфил и черен пипер и гответе 3-4 минути при непрестанно разбъркване.

Сложете пастата да се свари ал денте в леко подсолена вода. Когато е готова, прецедете и напръскайте с малко зехтин, за да не слепва. Освен традиционната паста за това ястие може да използвате обикновени макарони, по-дълги или такива, които все пак да имат дупки или пролуки, като идеята е сосът впоследствие да прониква по-добре.

Пригответе Бешамела, като разтопите маслото на слаб до умерен огън и в него сипете наведнъж брашното. Запържете го при непрестанно разбъркване за 1-2 минути и налейте горещото мляко на части или тънка струйка, без да спирате да бъркате или разбивате с телена бъркалка. Подправете с бял пипер, сол и индийско орехче.

Когато Бешамелът се сгъсти (8-10 минути варене и бъркане), отдръпнете от огъня, изчакайте 2-3 минути и добавете яйчените жълтъци, разбивайки добре до гладка кремообразна смес.

В тавичка (при мен квадратна 25/25 см) сипете половината паста и разбъркайте с малко сол и яйчените белтъци. Поръсете с част от настърганото твърдо ароматно сирене. Разпределете соса от домати с кайма и покрийте с останалата паста.

Залейте равномерно с Бешамела и покрийте с останалото сирене.

Сложете гръцкото пастицио да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути, след това увеличете на 200 градуса, поръсете с мекия настърган кашкавал (ементал например, количеството също е по желание и на вкус)

Печете до златист загар на сирената.

Гръцкото Пастицио силно наподобява италианска паста със сос болонезе и бешамел, като лазаня например, но има малки разлики, идващи от разпределението и подредбата на продуктите, различни подправки и наличието на яйца в Бешамела и при пастата.

Разкошно ястие! Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
аз със сигурност бих избрала гръцкото сирене пред пармезана, все пак за гръцка рецепта - гръцко сирене. на италианските ястия ще слагаме пармезана.
12.11.2019 22:49
1
Покажи всички подкоментари