Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави кифлички Душичка

Пухкави кифлички Душичка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкави кифлички Душичка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
30
"Кифлички, които изпълваш душичката ти с радост само докато ги гледаш, какво остава да ги опиташ"

Необходими Продукти

  • закваска
  • мая - 1 кубче (42 г) прясна
  • захар - 1 с.л. равна
  • топла вода - 200 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • белтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • сол - 1 с.л. равна
  • брашно
  • за намазване на корите
  • масло - 150 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • за намазване на кифличките
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошете маята и добавете захарта и топлата вода, разбъркайте, да се разтворят, и прибавете брашното, разбъркайте. Покрийте купата и оставете на топло, да се активира (шупне) маята.

Отделно пресейте брашното и добавете солта и разбитите белтъци с вилица.

Прибавете топлото мляко и готовата закваска, замесете меко тесто. Оставете тестото да удвои обема си за около 1 час.

През това време смесете размекнатото масло с жълтъците и 1 с.л. брашно, разбъркайте.

Разделете го на 4 еднакви по размер оформени топки. Всяка топка разточете на правоъгълна кора и намажете с маслената смес, съберете корите 2 по 2 и оставете за 30 минути да си починат.

Навийте корите на рула и нарежете рулата на малки кифлички.

Подредете охлювчетата в тава, постлана с хартия за печене, оставете ги за 30 минути да се надигнат и ги намажете с разбитите жълтък с олиото.

Поръсете със семена (по желание) и поставете пухкавите кифлички Душичка в предварително нагрята на 180 градуса фурна до златисто кафяв цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: