Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Душичка

Козунак Душичка

Козунак Душичка
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Козунак Душичка - толкова мекичък, че не можеш да спреш да си хапваш"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 2 бр
  • прясно мляко - 125 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 25 г
  • захар - 100 г
  • лимони - кората
  • стафиди - шепа
  • бадеми
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете брашното на плота и направете кладенче.

Разтворете маята в прясното мляко. Сложете всички продукти в средата без мазнината.

Замесете меко тесто. Доизмесете тестото за козунака, като слагате по малко от олиото, докато усвои цялото количество.

Сложете в купа и завийте с памучна кърпа. След един час премесете отново и оставете да втаса, докато утрои обема си.

Готовото тесто разделете на 3 равни части. С на мазнени ръце раздърпайте всяка топка на правоъгълник.

Сложете плънка (в моя случай стафиди, накиснати предварително в ликьор).

Завийте на руло. Направете също и с останалото тесто.

Направете плитка от трите фитила. Сложете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Оставете на топло отново да втаса. Намажете със разбития жълтък, прясното мляко и олиото.

Украсете по желание козунака със стафиди.

Печете в предварително загрята фурна до готовност.

Извадете и оставете да изстине козунака Душичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: