Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка душичка с маково семе

Питка душичка с маково семе

Натали ТиховаНатали Тихова
Чирак
1458623651
Питка душичка с маково семе
Снимка: Натали Тихова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Когато е приготвена с много любов, няма как да не стане наистина като душичка"

Необходими Продукти

  • вода - 240 мл топла
  • прясно мляко - 240 мл топло
  • олио - 240 мл /24 с.л./
  • суха мая - 14 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 860 г
  • масло - 20 г разтопено
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • За поръсване
  • семена - мак, сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа наливаме водата, млякото, олиото. След това добавяме маята, солта и захарта. Добавяме пресятото брашно.

Оставяме да втаса 10 мин.

Омесваме меко тесто, разделяме на две еднакви топки.

Разточваме на кръг, намазваме с разтопеното масло и отгоре добавяме другия кръг. Нарязваме на 16 равни триъгълника.

Навиваме на кифлички.

Намазваме с жълтъка, разбъркан заедно с лъжицата олио.

Поръсваме със семена.

Оставяме да втаса 20-30 мин.

Печем питката на 150°C 20 мин и 20 мин на 180-200 °C.

Питката душичка става уникална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: