Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Пълнено агне»Пълнено агне на пещ за Великден

Пълнено агне на пещ за Великден

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Пълнено агне на пещ за Великден
Снимка: Диана Андрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
480 мин.
Общо
600 мин.
Порции
10-15
"Защото искаме да запазим традициите и да се насладим на най-доброто агнешко печено - приготвяме го винаги на пещ"

Необходими Продукти

  • агне - около 20 г
  • агнешки дреболии - 1 комплект
  • ориз - 1 кг
  • зелен лук - 2 връзки
  • джоджен - 2 връзки
  • черен пипер - 1 пакетче смлян
  • олио - 150 мл
  • сол
  • червен пипер
  • масло - 1 пакетче
  • агнешка кърпа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме агнешките дреболии. Нарязваме на дребно. В олиото запържвам добре отцедената и сварена дреболия съвсем леко и посолявам със сол.

След това запържваме и ориза, докато придобие стъклен вид и прибавяме зеления лук и джоджена. Подправяме с черен пипер и още сол, ако е необходимо.

Добавяме около 2 литра топла вода и варим до полуготовност. След като ориза и дреболията поизстинат, разбъркваме добре, пълним агнето с приготвената плънка, слагаме и парченцата краве масло и зашиваме отвора със здрав конец (памучен).

На дъното на тава поставяме няколко лозови пръчки, отгоре слагаме агнето. Намазваме агнето и от двете страни обилно с масло и посоляваме и поръсваме с червен пипер.

Завиваме тавата хубаво с фолио - от мойта баба знам, че за тази цел в миналото са ползвали лапад, като са покривали агнето с дебел слой листа.

Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. След това агнето се обръща и залива със соковете, които е пуснало.

Завива се с агнешката кърпа и се връща във фурната. На сутринта на Великден на трапезата вече присъства топло и крехко агнешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: