Начин на приготвяне
Патладжана обелваме и режем на средни зарчета, които потапяме в солена вода, за да премахнем горчивината.
Лука и скилидката чесън нарязваме на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. След 5-6 минути към тях добавяме отцедените патладжанени кубчета и нарязаните на ивици сушени домати. Овкусяваме със сол и риган.
След като съставките омекнат, прибавяме ориза и разбъркваме, за да не залепнат зрънцата по дъното на тигана. Когато оризът променени цвета си и стане стъклен, доливаме 1 ч.ч. от зеленчуковия бульон.
Изчакваме зрънцата да поемат от течността и изключваме котлона.
Плънката за пълнените чушки е готова и я подправяме с черен пипер. След като плънката се охлади, прибавяме нарязаните на ивици обезкостени маслини.
Пиперките са почистени от дръжки и семена, а ако са размразени, ги оставяме до последно в хладилник.
Пълним ги с готовата плънка и подреждаме пълнените чушки в тава. Доливаме със зеленчуков бульон до средата на чушките.
Печем пълнените чушки по гръцки в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.
Поднасяме с млечно-чеснов сос.